TRAV & GALOP AVLEN PÅ FYN!
Den verdenskendte fuldblod ejer/opdrætter familie, His Highness Aga Khan var utrolig seriøse fra starten af, tilbage i 1921, da det hele startede, med hensyn til deres opdrætning af nogle af verdenshistoriens bedste galopheste, og de havde folk rundt i hele verden for bl.a. at tage jordprøver, for netop at finde det bedste jord og miljøer for deres avlsarbejde, og sjovt nok blev, udover Irland, et sted i Danmark nævnt, nemlig Stevns, hvilket nok skyldtes den meget kalkrigholdige jord, men faktisk er der aldrig blevet opdrættet særlig mange væddeløbsheste i Danmark netop fra dette sted, men jeg er overbevist om, at vi her på Fyn har haft rigtig gode muligheder til at avle gode heste, hvilket historien også har bevist, så lad os gå tilbage, hvor det hele startede i 1935!
Samtidig med at Fyens Væddeløbsbane blev etableret, begyndte ligeledes det meget vigtige avlsarbejde, og lad os gengive en artikel fra netop 1935, hvor de første tanker blev til realiteter, og de første trav- og galopheste blev født på Fyn.
I den fynske Væddeløbsbanes første år har den fynske travsport haft en udemærket sæson, og inden for sagkundskaben, der har kendskab til forholdene рå landets øvrige baner, råder der megen anerkendelse over den smukke position, fynsk travsport har skabt sig allerede i første sæson. Men den kreds af interesserede, der står bag ved travet på Fyn, har ikke indskrænket sig til det sportslige alene. Der er allerede god gang i avlsarbejdet, og som bekendt indtager fynsk husdyrbrug en meget fremskudt plads her i landet. Der er vel grund til at forvente, at disse bekendte fynske opdrættermuligheder også vil give sig gode udslag på dette område. I al fald er der vist både megen offervilje og stor forståelse nu, da grundlaget for avlsarbejdet skulle lægges, og inden for kredsen finder man adskillige af Fyens kendte hesteopdrættere.
TRE FØL AF ÅRGANGEN 1935
DE FØL, MAN KAN VENTE SIG TIL NÆSTE ÅR I 1936
FULDBLODSAVLEN PÅ FYN
På Taarupgaard ved Årup står Vivace og Finesse d'Or, også drægtige ved hingstene på Kjærsgaard. På Hesselagergaard er der Alexander Day og på Wedellsborg Abesa og Gracia og hos Jensen, Saltø, Haremstochter.
Imidlertid er der megen interesse for Lystrup, der har bevist sin store værdi som avlshingst. Dens søn, San Francisko, vandt i år såvel det danske som det svenske Derby, og en af hans døtre Kamma, var en af de imponerende vindere på Klampenborg i denne sæson.
Med hensyn til netop Tramontana er hun ret historisk, da hun i den første sæson var en af de førende heste på FV, hvor hun vandt tre sejre i otte starter og hun sejrede i både fladløb og over hurdles, men vigtigst af det hele er det faktum, at hende toårige datter Tramona (Jean De France), vandt i den eneste start, hun havde i sin første sæson, hvilket er en historie der med garanti ikke efterfølgende er set.
Dette her med opdrætning af heste er fundamentet i selve væddeløbssporten, og jeg bliver aldrig træt af, at studere dette utrolig interessante emne, og der findes ikke noget bedre end at følge disse unge heste på vejen med de store forhåbninger, på vejen imod deres første sejr.
Til slut vil jeg ligeledes nævne, at man fra starten af, også med galophestene, måske kun på Dansk Fuldblodsstutteri, at hver årgangs navne skulle starte med det samme - bokstav - som man har med traverne, hvilket man hurtigt gik bort fra, men mange af de toårige galopheste, der startede på banen i 1935, startede med C.