DE TRE GENERATIONER!
Den store vigtige baggrund i væddeløbssporten er jo avlen, hvor man hele tiden forsøger at forbedre både trav og galophestene, ved kun at bruge det allerbedste blod til at avle videre på, men det er utrolig sjældent – ja næsten aldrig - at man kigger nærmere på de menneskelige familietraditioner indenfor vores kære sport, og dette har jeg gået og leget med i tankerne igennem et stykke tid, og indtil videre har jeg faktisk kun fundet en enkelt fynsk travfamilie, hvor der med sikkerhed har været tre generationer, der har vundet løb på Fyens Væddeløbsbane!
Jeg skal med det samme indrømme, at jeg ikke er 100 % sikker på dette område, og i det mindste håber jeg, at hvis der skulle være noget, som jeg skulle have overset eller glemt, jamen så ville det bare være utrolig dejligt, hvis de oplysninger kommer frem, så historien bliver så rigtig som muligt!
På trænersiden har vi ikke været i nærheden af det, men den jyske familie Vagn ”Futter” Lønborg Nielsen, Henrik Lønborg og Michael Lønborg har alle vundet løb her i Odense, og her kunne det have været interessant, hvis Olde faderen Anton Nielsen skulle have vundet løb her også, som amatør, for så ville vi have fire generationer, som samme familie har præsteret på Jydsk Væddeløbsbane!
Den tidligere træner Ole Petter, kom ligeledes fra en stærk familie hvor farfaderen Peder Martin (Domingo Petter) Petersen og faderen Carl Petter begge vandt mange amatørløb i København, og jeg ved, at Carl Petter engang har været anden her på FV, men det er under alle omstændigheder en familie med tre generationer.
Så har vi Kima manden Karl Laursen, der vandt flere løb her i Sanderum og hans søn Mogens Laursen blev jo efterfølgende fynbo – med utrolig flotte opdræt på Stutteri G.T. - samt mange sejre på banen og hans datter Vibeke Laursen laver dette til en tre generations familie med sejre og specielt sejren med Opus G.T. i Dette Provinsmesterskab huskes tydeligt, da det var kun den fjerde sejr i dette store løb for en Odense hest, efter Olrick – Jørgen Rasmussen (1956) & Overland – Oluf Wager (1957) og Tom Britton – Henning Hansen (1962), tidligere havde skaffet mesterskabet til Fyn.
Her mener jeg i øvrigt, at Karl Laursens tre andre sønner Vagn - Jørn og Aksel ligeledes har vundet løb på FV, og der skulle også være en mulighed for, at Jørns søn Jens skulle have vundet løb her på den fynske oval, hvilket jo gør familien til klart mest sejrende på banen.
Imens vi er ved familien Laursen skal det nævnes, at Vibeke Laursen havde to onkler, der ligeledes vandt Provinsmesterskab på Fyens Væddeløbsbane, og det var Jørn Laursen med super hoppen Napalm (Frosty Hanover) i 1974 og så Vagn Laursen med Gagarin (Stuart Hanover) i 1966, hvor far Karl selv var tredje med vinderens halv broder Flammen (Joe’s Pride) og det var et løb hvor Vagn Laursen virkelig viste sine meget store evner som travkusk, og Gagarin var allerede på dette tidspunkt solgt til Jägersro træner Olle Månsson, hvilket nok ærgrede Kima stalden en del, efter denne flotte præstation.
For at slutte Provinsmesterskabet af, blev det kørt på FV for første gang i 1958 og blev vundet af Two-Step, kørt af Jørgen (Saltum) Larsen og på billedet ses banens gamle direktør og senere træner i Charlottenlund, Per Hansen.
Men lad os kigge på de rene fynske familier, der har lykkes med tre generationers sejre, og vi starter med amatøren Johannes O. Hansen, der i sin tur blev far til både galop og trav vinder Henning (Hallberg) Hansen, som vi desværre lige har sagt farvel til og i sin tur er han far til Jan og Steen Halberg, der ligeledes begge har vundet løb her på banen, inden de ”emigrerede" til Sverige, for at fortsætte succesen og sjovt nok er deres anden bedstefar jo den tidligere træner Rudolf Hallberg, så to sejrende børnebørn hvis begge bedstefædre ligeledes passerede målstregen før her på banen.
Et problem her jeg ikke løst endnu og det er omkring opdrætteren Kaj Møller Rasmussen, for hvis han har vundet travløb tilbage i tiden, ja så er han jo far til de senere trænere Verner, Børge M. og Kaj Rasmussen, der alle har vundet løb på FV og den sidstnævnte er jo far til Jan Rasmussen, så her kunne vi også have tre generationer.
Til slut er der den rene amatør-trio i Aksel, Finn og Jesper Madsen og det var ligeledes en familie med stor succes i avlen og hans opstart var nærmest fænomenal, og jeg har fundet en ældre artikel fra den tid, der kort fortæller om denne nye fynske stjerne opdrætter:
TRAVSTALDE I GAMLE BANEVOGNE!
Opdrætter Axel Madsen overfører metoderne fra sit gartneri til travopdrættet.
Gartner Axel Madsen, i Agedrup på Fyn, der er Danmarks mest succesrige travopdrætter i år - 1964, idet han har opdrættet derbyvinderen Fox Hanover, kriterium vinderen Gosse og den hurtige toåring Henk, og han driver opdræt under primitive forhold.
Han har sine fem følhopper, Perle Tilt (mor til Henk), Adella C. (mor til Gut), Cassandra (mor til Fox Hanover), Dardanella (mor til Gosse) og Donna Reed, samt i alt ni ungheste opstaldet dels i en ældre lade og dels i to gamle jernbanevogne, som han gav kr. 125,- for pr. stk.
METODERNE
Jernbanevognene er han meget begejstret for. De er så tætte og lune, at dørene kan stå åbne hele året rundt. Axel Madsen har købt vognene af privatbanen Odense-Kerteminde-Martofte, der går lige forbi hans ejendom. Når jernbanen i nær fremtid nedlægges, køber han endnu tre-fire vogne til sine heste. Stutterivirksomheden har i øvrigt antaget et sådant omfang, at Axel Madsen (52 år på dette tidspunkt) overvejer at købe en selvstændig landejendom til formålet og lade sønnen Finn fortsætte med gartneriet.
Axel Madsen er ret ny som opdrætter. Selv om det lyder utroligt, var Fox Hanover, der vandt derbyet i år, hans allerførste føl. Utroligt lyder også, at Cassandra, Fox Hanovers mor, blev bragt i fol allerede som toåring. Det var et eksperiment, som vakte stor opsigt, men resultatet var altså strålende.
Som opdrætter bruger jeg ikke videnskabelige metoder, siger han. Jeg mener blot, at man skal benytte gode hopper til fornemme avlshingste, og så er jeg jo ikke gartner for ingenting. Blomster er som små børn, der skal plejes og passes på bedste måde, og det samme gælder efter min mening også for de ganske unge heste, hvis de skal vokse op og blive til noget. Men de skal både værnes og hærdes. Det københavnske publikum, som i søndags så Gosse vinde trav-kriteriet, vil måske dårligt tro, at jeg har en anden treåring herhjemme, der er endnu bedre. Det er Gut, som er flere sekunder hurtigere. Den går let forbi Gosse, når der skal kæmpes. Gut har været så uheldig at få det ene ben i klemme. Den er nu på vej mod helbredelse, og jeg regner med, at den vil få en fin chance i derbyet næste år. Mit store håb er at stå som opdrætter af en hest, der vil vise sig god nok til at slå svenskerne i det skandinaviske mesterskab, og jeg har den glade overbevisning, at det nok skal lykkes.
Igennem mange år avlede denne familie Madsen utrolige mange fine heste og de fleste af dem blev startet op på Fyens Væddeløbsbane, inden de eventuelt blev solgt videre, hvilket betød, at publikum fik fornøjelsen af dem også, men en hest som Lejfi (Dundrigde) forlod aldrig øen og styrede hurtigklassen i nogle år og blev Årets Hest!
Det sjoveste ved at skrive disse historiske artikler, er de mange ting, der dukker op, og tidligere har jeg jo været inde på, hvordan Fyens Væddeløbsbane blev ”drænet” for mange evnerige væddeløbsfolk, da Billundbanen åbnede, men i en periode mistede banens også mange fremtidens mænd, grundet for dårlige økonomiske omstændigheder, med navne som Erik Bondo, Bo Falsig, Jan & Steen Hallberg, Flemming Poulsen og Søren Jensen, hvilke alle er trænere som enhver væddeløbsbane kunne have haft stor glæde af.
Jeg må indrømme, at jeg har et lille problem med Bjarke Christensen familien, da han jo sammen med broderen Jan Pilegaard begge har vundet løb og Bjarkes søn Morten Kramer ved ligeledes. hvor målstregen er, så hvis Bjarkes far Preben Christensen har vundet løb, har vi ligeledes tre generationer der?
Udover dette håber jeg ikke, at jeg har overset nogen sejrrige familier, og hvis jeg skulle have det, vil jeg meget gerne vide dette!