Bongos Corner 3

DENGANG TRAVHOPPEN JOLLY SKREV FYNSK TRAV HISTORIE!

Lige siden at – Orfeus – vandt det første travløb her på Fyens Væddeløbsbane, tilbage til den 2. juni i 1935, ja der har det for alle involverede haft det store mål at vinde de store klassiske løb københavnerbanen i Charlottenlund og specielt kampen om ”Det Blå Bånd”, derbyet og heldigvis er det lykkes for fynske travfolk at smage sejrens sødme i dette utrolig prestigefyldte løb.

Desværre bliver der ikke skrevet ret meget om selve travsporten mere, hvilket er en meget stor synd, da den er utrolig interessant og nærmet ikke har nogle grænser, med et utal af små finesser involveret. Mange oplever kun sporten, med de sidste 100 meter i et spændende opløb, og derfor har mange har ingen anelse overhovedet om, hvor meget arbejde, tålmodig, held og ikke mindst dygtighed, der ligger bag hver evige eneste sejr, hvor det hele kan gå virkelig galt på bare et splitsekund. Hvis det bare kun var hestene der skulle afgøre det hele, ville det hele gå meget nemmere, men lige så snart at mennesker bliver involveret, ja så kan alt ske!

Jeg vil forsøge at fortælle om en meget stor sportslig begivenhed fra tilbage i tiden og vil fylde lidt på historien, for at læseren kan fornemme hvor stort dette emne er, så god læsning.

Lige fra opstarten af travsporten på Fyn, var der altid spændende ungheste i staldene på FV og der var rigtig mange fynboer der altid var offervillige til at anskaffe sig – en kommende stjerne – og derfor var det fynske væddeløbspublikum meget forkælet lige fra starten af og allerede i 1943 kunne Frances the Great (Pastime) for Stald N H, med Rudolf Jensen i vognen vinde Dansk Trav Kriterium (Det største løb for de treårige heste) og kun fire år senere (i 1947) kunne Jarl Hanover (Zed Hanover) vinde selvsamme klassiker, kørt af Erik Hansen, for en af sportens store hesteejere her på Fyn, P. Rye Jørgensen og hesten var passet af den senere FV champion træner Kaj Rasmussen.

Når vi taler om klassiske vindere skal det ligeledes nævnes, at den senere 1942 derbyvinder – Dixie Star – faktisk vandt årgangens første toårs løb her på FV, for sin daværende træner Poul Stripp, hvorefter den senere skiftede til københavner træner Arnold Jensen, for hvem den vandt derbyet. Allerede året senere i 1943 blev Fyens Toårings Grand Prix vundet af Mr Juelsø’s Garant (Full Tilt), kørt af Rudolf Jensen og denne evnerige unghest blev hurtigt ”headhuntet” til hovedstaden til stortræner N J Koster, der i 1945 vandt derbyet med hesten, så skulle man se gode ungheste, var det bestemt en god ide og holde et øje med hvad der skete på Fyn.

Allerede i 1937 var man meget tæt på den helt store triumf, da den fynske ”vidunder-hoppe” Tagfat blev anden i derbyet, slået af en anden virkelig god hoppe i Tella the Great (Gerhard Petersen) og Stald Domas hoppen blev som vanligt kørt af hendes træner Poul Stripp. Det par vandt i øvrigt 53 sejre tilsammen, hvilket er en rekord der ikke siden er slået her på banen. Som et lille kuriosum kan det nævnes, at derbyvinderen Tella the Great var passet af den senere fynske træner, Helmuth Rasmussen.

Det danske Trav Derby var tidligere kun udskrevet for fireårige hingste og hopper, da man udelukkede vallakker ud fra den betragtning, at meningen med de store klassiske løb først og fremmest var for at vise/beslutte, hvilket heste, der i fremtiden burde benyttes i avlen, men udelukkelsen af de mange vallakker havde den ulempe, for mange hingstene, der faktisk for sportens og deres egen skyld ville være bedre tjent med at miste hingsteværdigheden, for at falde mere til ro, faktisk blev bevaret som hingste, fordi ejerne stadig opretholdt håbet om, at de kunne gøre sig gældende i Derby og Kriterium. Af den grund blev man så på en skandinavisk trav-konference i Stockholm i 1947 enige om at åbne de klassiske Løb for vallakker, men denne bestemmelse vil for derbyets vedkommende først få praktisk betydning fra 1952, og for kriteriets i 1951, men i 1948 opstod en anden pudsig episode!

Når dette så er sagt, skal vi til at koncentrere os lidt om årgangen der blev født lige før andens verdenskrigs afslutning i 1944, for der slog de fynske stalde virkelig for alvor til på hovedstadsbanen.

Vi har lige nævnt at Jarl Hanover vandt Dansk Trav Kriterium i 1947, men samtidig var der på hjemmebanen en anden treåring der gjorde meget stort væsen af sig og det var Jolly, der for træner Poul Stripp vandt syv sejre og viste et meget stort talent og hende skal denne historie handle om:

Jolly fyldte ikke meget i landskabet og lignede mere en mynde tæve end en travhest og fik af det fynske publikum også kælenavnet – Jagthunden – men ligesom så meget andet, udviklede historien om Jolly som et nærmest H. C. Andersen eventyr og kom faktisk til at forme sig som et eventyr om travsportens grimme ælling.

Som åring blev Jolly købt af Grosserer A. D. Nielsen, Stutteriet Torpgård, men han opdagede imidlertid, at hun var hermafrodit, og han gjorde naturligvis vrøvl over dette og fik del penge tilbage, og derefter solgte han hoppen for 2500 Kr. Træner Poul Stripp fik en tredjedel og både Karl H. Gøtke og Børge Johansen var både meget interesserede, og forsigtige, men en god træning på banen gjorde udslaget så de hver ligeledes fik en tredjedel.

Som treåring var hun ligesom rosen der langsomt åbnede sig og det blev til hele, som tidligere nævnt til syv sejre som treåring og der var efterhånden skabt respekt om hendes navn, selv om hun stadig måtte høre for sit ikke særligt fordelagtige udseende. Hun havde jo tilsyneladende ingen brystkasse; men hoppen var brølstærk som få og når hun først er trådt an fra start, (der var hele tiden en galop risiko i starten med hende), så udviste hun altid stor klasse.

Træner Poul Stripp indrømmede, at han faktisk ikke vidste, at hun var tilmeldt derbyet, før kort inden løbet, og han var i øvrigt stærkt i tvivl om, hvorvidt hun i det hele taget skulle starte, da hun aldrig på noget tidspunkt var manageret eller startet med derbyet i tankerne.

Hun kiksede i Derbyprøven, hvor hun fejlede og humøret faldt nogle grader, så man meldte hende også i Derby Trøstløb, men igen kom træneren med en indrømmelse, da det faktisk var hans og ikke Jolly’s skyld, at det var gået galt i løbet, for træneren havde købt nye Knæ-gamacher til Jolly, fordi vi ville gøre alt så godt som muligt for hende, men dem kunne hun ikke lide, så der var ingen anden udvej end at give hende de gamle på igen.

Det hjalp med det samme, og da derbydagen oprandt med regn og meget tung bane, var man klar over, at hun i det mindste havde en chance for at blive placeret, for selv om at den tunge bane var vanskelig for hende, så havde de øvrige deltagere endnu større besvær med underlaget.

Om selve løbet vil jeg lade artiklen fra dengang fortælle historien i sit eget sprog!

Efter sejren diskuterede man jo sådan lidt i spøg, hvorvidt Jolly i det hele taget var startberettiget i et Avls-løb, da hun faktisk hverken var hingst eller hoppe.

Om træner Poul Stripp kan det siges, at han blev født i 1912 og blev uddannet hos træner Peter ”Fidus” Andersen i København, der jo var kendt som træneren bag datidens helt store kanon Star McElwyn, som vandt 22 løb og den første dansk fødte hest der løb hurtigere end 1.20,0 og han var helt sikkert en virkelig god læremester, så Poul Stripp kunne vinde sin første sejr atten år gammel i 1930 med Lilly Ortolan, før han tog træner-eksamen i 1931, hvorefter han var træner her på FV fra banens start i 1935, hvor han igennem hele karrieren altid havde heste for datidens store Stald Domas, der var drevet af banens mangeårige formand, Slagtermester Karl K Pedersen og hans to sønner Jens og Jørgen.

I denne fremragende historie er der også et tydeligt bevis på, hvordan tilfældighederne også spiller ind i væddeløbssporten, for det mest heldige ved at Poul Stripp vandt derbyet med Jolly, var at hans bedste fireårig i stalden – Jenna - dette år, slet ikke var tilmeldt til derbyet!

Hvis man kigger den fynske travstatistik igennem i 1948, var den mest vindende hest i Odense, Stald Domas fine fireårige hoppe Jenna (Brother Guy), der vandt hele 11.425 Kr. i 18 starter, hvor den havde vundet otte sejre og den blev med en rekord på 1,25,1 årets hurtigste danske fireåring hest og alle tiders hurtigste fireåring på Fyn og de mange eksperter her i Odense var nærmest sikker på, at Stald Domas her havde fundet en ny Tagfat - MEN - som før nævnt var den ikke tilmeldt derbyet og derfor kunne Poul Stripp kører Jolly i stedet for, da der ikke er nogen som helst tvivl om, at hvis Jenna skulle have startet i derbyet, ja så havde Poul Stripp været nødvendigt til at køre netop den, da Stald Domas jo igennem hele trænerens karriere, var staldens absolut største hesteejer og derfor krævede hans største loyalitet, så det er bare en lille sidehistorie der er værd at nævne her.

Jenna var faktisk tilmeldt A. T.s Mesterskab for Fireåringer på Amager, uden hun dog kom til start, men det blev alligevel til en lidt fynsk sejr her, da Mr Aral’s Jøkel kunne vinder for N J Koster, der jo også var andet til Jarl Hanover i kriteriet året før og som nævnt tredje i derbyet!

Dette er også et større bevis på, hvor mange gode ungheste der altid var i træning på FV, for bare i denne 1944 årgang havde man både kriteriums vinderen Jarl Hanover samt derbyvinderen Jolly og hele tiden havde man på banen end endnu bedre hest i årgang med Jenna, der aldrig fik chancen for at deltage i de store løb, så det fynske væddeløbspublikum var virkelig fra starten af meget forkælet med hensyn til at se gode heste på banen.

FOR DE OPDRÆTTER INTERESSEREDE KAN DET SIGES:

Jolly var ud af Jim Bingen og Catarina (Guy Bellwood), og den er opdrættet af Hr. Anton Nielsen i Charlottenlund og hun var det første føl ud af Catarina, der vandt fem løb og havde en rekord på 1.29,3. Hun blev også moder til den rigtig gode Margit Britton (Sir Peter Britton), der i sin tur selv avlede det store fynske talent Fino (Joe’s Pride), som Ville Mazanti bl.a. var tredje med i Provins-Mesterskabet, men ellers er det ikke en moderlinje, der har gjort noget større væsen af sig igennem historien.

Så 1948 var et rigtig flot for fynsk travsport og var i øvrigt samme år som denne skribent blev født, men jeg må afslutte med en stor indrømmelse omkring min ærlighed i denne artikel, for dette her med, at Jolly var den første fynske trænede derbyvinder, er ikke er helt rigtig, da man allerede i 1940 oplevede den allerførste fynske derbysejr, da Svendborg købmandens Martin Bank’s virkelig gode hoppe – Nirvana – vandt Dansk Galop Derby på Klampenborg, for Odense træner C. Møller Pedersen, men det kunne jo sagtens blive en historie til en anden god gang.