Bongos Corner 9

ÅH – DET FORTRYLLENDE DERBY

Den fynske deltagelse i Dansk Trav-Derby 1943

Dixie Stars“ sejr i dansk Trav-Derby 1942 havde bevirket, at fynske hesteejere havde fået øjnene op for, at en derbysejr ikke var noget uopnåeligt for en hesteejer udenfor hovedstaden.

Flere fynske hesteejere havde købt og opdrættet heste med det formål at vinde det danske Travsports Blå Bånd.

 

Lad os lige stoppe op lidt og tænke tilbage til de sidste år under anden verdenskrig, for der var det ikke bare lige sådan, at tage et smut til København og starte en hest, nej det var en langt større operation, hvor derbydeltagerne nok var væk i over en uge, da de jo også skulle deltage i ugens officielle derby-træninger, (hvilket kan sammenlignes med mandag morgens derbygalop på Klampenborg), så det var helt klart noget udover det vanlige, når man kom med en hest fra provinsen, der skulle starte i derbyet.

 

Da den store dag nærmede sig for det danske derby i 1943, var der ikke mindre end 3 fynske heste til start og de var:

Stald Domas brune hingst ”Eberlin" efter Zed Hanover og Anna P. og den havde vundet både det fynske og det jyske Fireåring Grand Prix, hvilket bevirkede at, ”Eberlin” af københavnerpressen, som den bedste og farligste af de 3 fynske deltagere.

Men dens sejr i det fynske Fireårings Grand Prix, hvor den vandt foran, ”Elwyn Star" på 1.31.8 var jo ikke særlig overbevisende, og gav ikke store løfter om chancerne i derbyet. Eberlin var både hurtig og speedy, men dens stayerevner var absolut ikke overbevisende.

 

Som de fleste læsere vil erindre, var Stald Domas tidligere for nogle år siden repræsenteret i derbyet ved pragthoppen Tagfat, der overraskede alle ved at blive anden i derbyet bag den berømte Tella the Great.

Derfor var der allerede stor respekt for de fynske heste, og nu kom de endnu engang med en Stald Domas hest i prægtige brune hingst Eberlin, der som før nævnt var en søn af Zed Hanover og Anna P.

Zed Hanover var en rigtig god avlshingst, på trods af, at præstationerne på banerne ikke var alt for prangende. Den var født i 1931 og importeret som toåring til Danmark og startede inden da i Amerika, hvor den løb omkring 1.23 og i Danmark startede den tre gange som treåring og blev anden. Året efter vandt den, i elleve starter, en enkelt sejr, men hverken i 1936 eller 38 vandt den løb, så dens slutfacit blev: 20 starter 1-3-2 med kr. 2.325,- på bankbogen, og det var jo ikke særlig imponerende.

Zed Hanover var imidlertid velbygget, og den havde en rigtig god afstamning ud fra datidens standarter, idet den var en af selveste Peter Volo (1.15) og Sister Bertha (1.16), der selv var datter af Dillon Axworthy og Miss Bertha. I avlen havde Zed Hanover startet godt og var jo bl.a. far til den fynske derbyvinder Dixie Star.

Moderen til Eberlin var Amerikaner importen Anna P., en datter ud af Worthy Peter og Bertha (Bingara). Anna P. havde fra sit hjemland rekord 1.18,9, og her i landet 24,3. I Danmark og Sverige startede den tilsammen 197 gange, hvor den vandt 17 løb, 18 anden- og 88 mindre præmier til en samlet værdi af 42.525 kroner, hvilket var rigtig godt i de dage. Det skal siges, at en sejr var speciel, og det var med ejeren Viggo Larsen, der vandt sit første løb med hende.

Anna P. var ærligheden selv, og hoppen havde en rigtig god fart i kroppen, men det kunne godt knibe med distancen, og at Anna P. fik lov til at slide i det, viser hendes 197 starter vel med tydelighed, og det skal nævnes, at hun startede i løbene helt op til hendes fjorten års alder.

Anna P. der i avlen blev en af stamhopperne hos den store fynske opdrætter Viggo Larsen, blev først bedækket ved Nnerv, men hun kastede desværre, og derefter var hun gold (ikke med føl) i fire år. Derefter kom Eberlin og senere er hans helbrødre France og Gynther samt helsøsteren Hanne P. fulgt efter.

 

Eberlin havde i sine første sæsoner vundet ni sejre i 22 starter, og inden derbyet som fireåring, havde den i ni starter vundet seks sejre, og mellem disse seks sejre var der som før nævnt både det fynske Grand Prix, det jyske Grand Prix og en sejr i tiden 25,9 på den ret langsomme Aarhusbane.

Så med Eberlin har vi faktisk en hel del topnavne fra den fynske travopstart med ejer Stald Domas og træner Poul Stripp, samt stor-opdrætter Viggo Larsen og ikke mindst en stor fynsk avlshoppe Anna P., der vandt det første Mesterskab for Fyn, der blev kørt og ligeledes gode sejre på Lunden.

Hr. Anton Andersens fuksrøde hingst ”Edison“ efter Jim Bingen og Princess Bacon var derimod en udpræget stayer, og tillige i besiddelse af stor speed, og den havde også deltaget i både det fynske og det jyske Fireåring Grand Prix, i det fynske Fireårings Grand Prix fejlede ”Edison" i opløbet og blev u-placeret, i det jyske Grand Prix var den først over målstregen før ”Eberlin", men blev diskvalificeret for urent trav. Trods ”Edison"s upålidelighed blev den i fynske hestesportskredse regnet for en farlig outsider i det danske Trav Derby, men kort før derbyet flyttede Edison fra sin fynske træner Helmuth Rasmussen og gik i træning hos Gerhard Petersen i København, som den fynske træner tidligere havde arbejdet for.

 

Mr. Oles brune hoppe ”Evergreen" efter Calumet Dic og Tacita var nok den mest upåagtede af de fynske deltagere.

Hoppen var af Mr. Ole indkøbt fra København for den ret billige pris af kr. 4.500,-, efter at københavnske trænere til dels havde opgivet at få noget ud af den som væddeløber.

Evergreen“ kom på Fyn i træning hos Poul Stripp. hvor ”Evergreen“ viste fra sæsonens begyndelse en rigtig god form og viste stor fremgang, og havde allerede før derby-dagen vundet tre sejre på Fyn, men først i de sidste dage før derbyet var man klar over, at Evergreen havde store muligheder for en fin placering, da den havde gode stayerevner, dens kondition og hurtighed var i en stadig jævn fremgang, og ved derbytræningen viste ”Evergreen" et særdeles fint og lovende arbejde for jockey Arvid Anderson, der skulle køre den i løbet. Træner Poul Stripp havde selv valgt ”Eberlin" og ”Edison" skulle som før nævnt køres af træner Gerhard Petersen.

DANSK TRAVER-DERBY 1943

Så kom den store og med spænding imødesete dag, hvor det blev alle tiders største dag inden for den danske Travsport. Besøget var enormt, og tilskuerpladserne var simpelthen fyldte med mennesker, og det kneb med at bane sig vej til tribunerne, som var overfyldte til sidste plads. H.K.H. Prins Harald gjorde Det Danske Travselskab den store ære at overvære løbene. I totalisatoren blev der noteret rekordomsætning på kr. 579.884,-, og alene i entreindtægter var der kr. 50.000,-

Starten i Derbyløbet. (Her i den oprindelige tekst)

Der var 11 heste til start, det var et overordentlig smukt felt, starten der hilstes med begejstrede bifaldsovationer fra tilskuerpladserne.

Kort før snorene kunde trækkes, skete der et mindre uheld, en af ”Es“ liner knækkede, resolut sprang den unge jockey Gunnar Jensen (efterfølgende træner og indehaver af Gunnar’s Hestetransport) til og greb ”Es" ved hovedet og fik den beroliget. Efter en lille forsinkelse samledes feltet på ny.

Så gik starten, og den blev god, kun Esbern Snare kom ikke med grundet på en mindre fejl. ”Es“ havde inderbanen, den kom fint fra start og tog føringen øjeblikkelig forfulgt af ”Ever Tally Ho“.

Edison“ fejlede kort efter starten og tabte meget stort terræn. Også ”Effendi“ fejlede.

Es“ og ”Ever Tally Ho“ kæmpede drabeligt om føringen, et øjeblik så det ud, som om træner Koster ville vige i denne kamp, men så kastede han Es frem og bevarede førerstillingen. De 2 heste gik som et tospand i meget hård kamp. Tempoet var forrygende, første omgang blev kørt på 1.23.8, uden at hestene veg fra hinanden. ”Else Dick" lå som tredje noget tilbage, men efter en fejl måtte den vige for ”Eberlin" og ”Ebbe Axworthy". I anden omgang var tempoet sat betydeligt ned, og her opgav ”Encore Kignæs“. ”Ebbe Axworthy" avancerede frem til 3die pladsen.

Da sidste omgang skulle begynde, bemærkede man, at ”Ebbe Axworthy“, ”Eberlin" og ”Evergreen" var ret langt bag de stadig side om side førende ”Es" og ”Ever Tally Ho".

På sidste langside kom løbets første sensation. ”Ever Tally Ho“ tabte terræn og måtte vige for ”Ebbe Axworthy". ”Eberlin" var gået sur, men fynboernes ”Evergreen“ og ”Edison“ gik temmelig stærkt frem. ”Es“ førte uantastet gennem de to sidste sving og øgede afstanden mellem ”Ebbe Axworthy".

Man troede løbet var helt sikkert for ”Es“, endnu i opløbet var der mere end 2 længder mellem den og ”Ebbe Axworthy“, men så kom på de sidste 100 m løbets 2den sensation. ”Es“ gik pludselig træt, og ”Ebbe Axworthy", der tilsyneladende også var meget anstrengt og ved at begå fejl, blev af sin kusk kastet frem, tog i et nu stærkt ind på sin konkurrent og passerede målet side om side med denne, noget tilbage kom ”Evergreen" og ”Edison" og med temmelig stor afstand ”Ever Tally Ho“, ”Else Dick“ og ”Esbern Snare“.

På tilskuerpladserne så det ud, som om ”Es" havde vundet, men en målfotografering viste, at ”Ebbe Axworthy” havde vundet med et hoved foran ”Es

Efter sejren med ”Ebbe Axworthy" blev den unge træner Aage Kristoffersen hyldet af et begejstret bifald fra publikum. Det var en virkelig sportslig begejstring, der her blev tilkendegivet, da kun et fåtal af publikum var økonomisk interesseret i denne sejr, der var ret overraskende.

Man var begejstret, fordi et Derby var vundet af en ung træner, der ved stille og sammenbidt energi havde præsteret et særligt fint arbejde og store resultater med sin forholdsvis lille stald.

For den fynske deltagelse i derbyet kunne den fynske travsport også være stolt af dagens resultat, ”Evergreen“ og ”Edison"s indsats viste, at de fynske heste atter havde formået at hævde sig smukt blandt eliten af Danmarks fireåringer.

OVER 80 ÅR SENERE!

En tidlig morgen, på en højhellig søndag, kunne man opleve en masse mennesker, der samledes omkring en bus på parkeringspladsen ved Fyens Væddeløbsbane, og det er såmænd bare nogle trav-entusiaster, der skal på en endags tur til Charlottenlund for at opleve endnu et derby og for nogen af dem var det måske det første derby, som de skulle opleve, imens en anden havde set sit første derby tilbage i 1956, men for alle gælder det stadigvæk den samme herlige fornemmelse i kroppen: Det er derbydag!

 

Modsat for over 80 år siden, hvor de fynske heste var med til at præge derbyerne, må vi tilstå, at tiderne har skiftet, og der var desværre ikke ret meget fynsk i nogle af de tolv deltagende heste i dette års derby, men det fjerner ikke noget ved det specielle som et derby giver til folk!

 

Derfor må der alligevel også have været nogle stolte fynboer i bussen søndag morgen ved starttidspunktet klokken 9.00, med bevidstheden om at netop Dansk Hoppe Derby dagen før om lørdagen, var blevet vundet af den fynsk opdrættede Juno (med sin træner Michael Lønborg i vognen) og der skal her lyde de største lykønskninger til Jørn Borch og Stutteri Line. Det var den fjerde klassiske vinder som stutteriet har opdrættet efter at Leviti (Alf Palema – Black Market / Mark Six) i 2007 vandt Dansk Derby for Steen Juul, og dennes helsøster Kinetic vandt Dansk Hoppe Kriterium i 2005. Derudover har Whisper Line (Great Challenger – Opera Line / Super Arnie) vundet Dansk Hoppe Kriterium for Peter Untersteiner i 2014, så virkelig et flot avlsarbejde der er leveret her!

 

Juno er helsøster til Whisper Line og hvis vi kigger lidt nærmere på denne moderlinje, kan vi se at Opera Line selv er ud af (Super Arnie – På’en Igen Frøkjær / Pay Dirt) og hvis vi kigger lidt på hvilke andre heste som Super Arnie har været fader til, dukker der hurtigt navne som Gigant NeoNoras Bean (N J Koster Memorial), Super LightCamilla Highness (N J Koster Memorial), Beanie M.M.Igor BrickAcclaimKrossed OutFascination og Spikeld (Dansk Kriterium) op, hvilket beviser de store ever der løber igennem denne hingst gener!

 

På’en Igen Frøkjær (Pay Dirt) er udover Juno også moder til de to millionærer New Line (King Conch) og Hurricane Line (Victor Victor). Mormoderen Gazelle Vixi (Fine Shot) producerede ligeledes den rigtig gode Mode Frøkjær (Speedy Spin). Olde-moderen er den virkelig gode provinshoppe Nielsine (Frosty Hanover) der udover mange flotte præstationer på banerne bl.a. avlede den gode Empire Vixi (Pay Dirt) og tipoldemoren Chere Marie, er en hoppe, som jeg selv har været med til at passe hos Jørgen Olsen, og hun var meget omtalt allerede fra fødslen af, idet hun var efter den tyske verdensstjerne Permit og hendes moder Polonia (Pinero) var en virkelig ungheste stjerne hos Mark Ingdam tilbage i halvtredserne, og hun var faktisk lidt uheldig ikke at blive derbyvinder, da den akkurat lige ikke nåede at fange Princess The Great (Rex The Great) og Freddi Sølberg før målstregen, og tidligere havde Polonia i øvrigt vundet Jydsk fireårs Grand Prix i 1954 før Pastime Jr. i ny løbsrekord 1.25,6!

Nu bliver det jo spændende fremover, om Opera Line skal få sin tredje klassiske vinder også, med muligheder som Kansas Line (Maharajah), der snart kommer i prøveløb for Martin Hansen samt et nyt føl efter Nuncio og hoppen er nu i fol ved Readly Express, så det er slet ikke sikkert, at operetten er slut endnu?

Så med Juno’s flotte derbysejr i lørdags, kan man jo kun konstatere, at de gode gamle danske hoppelinjer, jo sagtens kan klare sig i dag, imod de mange internationale heste, som vi ser i den danske avl og endnu engang skal der lyde et stort tillykke til Jørn Borch med det flotte resultat!

Med hensyn til bussen fra Fyens Væddeløbsbane til Lunden, havde de en rigtig god dag, og den kører igen til næste års derbydag!