Bongos Corner Nyhed

TILFREDSHED PÅ FYN

BANEN, DER BYDER PRIVATTRÆNERNE VELKOMNE

 
Sådan her kunne overskriften sagtens se ud efter sæsonen 1964 (for 60 år siden), og vi har fundet en gammel artikel med den mægtige Stald Domas og nogle statistikker, efter netop denne sæson, hvor en ny tribune og omlægning af banen til venstrekørsel stod øverst på ønskesedlen.

 

Heldigvis kan man her på Fyn glæde sig over en række forstående og offervillige hesteejere, der er flinke til at starte deres heste i løbene, og samtidig er tilfredse med de præmier, som vi har at byde på. Men efter vores forhold byder vi også på pæne præmier i løbene efter, at vi har fået de forskellige lettelser af staten. Her på Fyn er nemlig alt, hvad der er kommet ind igennem lettelserne og endda lidt mere udbetalt til hesteejerne i form af præmieforhøjelser. Sådan udtaler formanden for Fyens Væddeløbsforening, grosserer Karl K. Pedersen.

Karl K., som han populært kaldes, har været med i travet siden 1935, hvor han begyndte som hesteejer ved sammen med tre andre at danne Stald Domas, han blev senere alene, og senere igen tre ved sønnerne Jens og Jørgen. Han kom hurtigt ind i bestyrelsen for Fyens Travklub og blev i 1940 valgt til formand. Et hverv som han beholdte indtil 1953, hvor han overtog formandsposten i Fyens Væddeløbsforening. Stald Domas' blå-hvide farver er kendt på alle landets travbaner, og med langt over 500 sejre er Stald Domas landets mest vindende hesteejer i dansk travsports historie.

 

Sæsonen er allerede godt i gang i 1964 på Fyn, og selv om banen ikke kan vise totalisatoromsætninger, der er på højde med de tal, der præsteres i Århus og København, går det godt på Fyn. Men Fyens Væddeløbsforening har også økonomien i orden, og banen ledes på en forsvarlig og reel måde, samtidig med at alle får en fair behandling.

Hermed et par spørgsmål til Karl K. Pedersen til at fortælle lidt om Fyens Væddeløbsbane og begynder med at spørge:

MODERNISERING
Trænger Fyens Væddeløbsbane ikke snart til en modernisering?

Ganske afgjort, svarer Karl K. Pedersen. Efterhånden er der også skabt økonomisk basis for, at vi kan modernisere, og vi stiler derfor nu efter en byggetilladelse. Når vi skal til at modernisere, må vi først og fremmest tænke på publikum. Derfor står en tribune øverst på ønskesedlen, og i forbindelse med den, må vi have lagt banen om til venstrekørsel. Heldigvis lider vi ikke af pladsmangel, thi vi råder over et areal på 60 tønder land. Ganske vist har vi en såkaldt spillehal, men den er langt fra tidssvarende. Den er dog årsag til, at vi kan køre vinterløb.

 

Fyens Væddeløbsforening er et aktieselskab. Hvem har aktiemajoriteten?
Den har F.V. selv. Af aktiekapitalen, der er på 133.000 kr., ejer Fyens Væddeløbsforening selv de ca. 100.000 kr.
Der findes baner, som har en betydelig større omsætning end Odensebanen, men som tilsyneladende lider under økonomiske vanskeligheder.

På Fyn har man indtryk af, at alt er lutter idyl. Hvad er årsagen?

Fra alle sider udføres der et stort arbejde for, at travsporten på Fyn skal trives. Som jeg begyndte med at sige, har vi en række forstående hesteejere her på Fyn. Desuden bliver der inden for amatørsporten gjort et godt stykke arbejde, og vi må huske, at de nye hesteejere kommer fra amatørerne. I Gerhard Riber har vi en udmærket driftsleder for banen. Ham er vi meget glade for. På sin egen rolige måde får han det hele til at glide. Vores trænere er flittige til at starte i løbene. De råder over ca. 100 heste, og til trods for at treåringerne har været udelukket fra at starte i januar og februar, har vi alligevel kunnet gennemføre et program med 5 løb hver løbedag.

FORSPÆNDINGSORDNING FOR PRIVATTRÆNERE

Privattrænerne kan vist heller ikke undværes på Fyn, vel?

 

Nej, vi er glade for at have besøg af såvel privattrænere som gæster fra landets andre baner. Udenbys gæster skaber afveksling i løbene, så det ikke hele tiden er Tordenskjolds soldater, publikum får at se. Jens Jensen, der er den af gæsterne, som tager mest for sig af retterne, medbringer selv sulky og seletøj, ligesom han selv spænder for, men for andre privattrænede heste har vi en speciel ordning her på Fyn. Det er en såkaldt forspændingsordning, der går ud på, at hestene, når de ankommer til banen, blot afleveres til en træner, der derefter ordner resten, det vil sige, gør hesten klar til løb ved at spænde for osv. Træneren har ansvaret for, at hesten er rigtig spændt for. For dette arrangement betaler man 25 kr. pr. hest samt 10 procent af de indkørte præmier til træneren. Et arrangement som alle er tilfredse med.

 

Fyens Væddeløbsbane afholder ofte løb om lørdagen fremfor om søndagen. Hvad er grunden?

Nu da der er helårstrav, tror jeg, at det er en fordel for såvel hesteejerne som sportens udøvere og officials, at der er nogle frisøndage. Søndagstrav hele året kan blive for meget for alle parter. Personligt kunne jeg bedre lide, at der var tre måneders pause i lighed med tidligere, men nu er vinterløbene indført, og så må vi rulle med dem.

 

Fyn har fået sin egen publikumsforening. Hvordan er forholdet til den?

 

Vi har det bedste forhold til publikumsforeningen og er altid parat til at snakke om tingene, hvis der skulle være problemer af nogen art. Desuden ønsker vi at gøre så meget som muligt for publikum og yde den publikumsservice, som vor økonomi tillader.

STALD DOMAS

Stald Domas er en af Fyns største hesteejere. Vi må høre lidt om staldens heste.

 

Så må vi hellere begynde med de heste, der er på banen. Der er først Goliat Olympia, som vi venter os meget af. Jeg tror, det bliver fin traver. Derefter er der Gelinde Domas og Gutten PrideGelinde Domas er eget opdræt. Så kommer Chestnut Frisco og endelig Emudt Castle, der er en god og hurtig hest.
Hjemme på gården står en hel del. Lad os se, om jeg kan huske navnene. Der er Sir TagfatVitus og Rose Marie (moderen til den hurtige Frascati the Great). Den sidste har lige fået hingstføl efter Newport Orbit. Så er der Tacita the Great, som venter føl inden længe. Her er faderen også Newport OrbitFlying Olympia skal nu i avlen og tilføres Joe's Pride. Derefter kommer løbshestene Dandy Statene og Fenny Domas, og desuden er der nogle toåringer og yngre heste. Det er Hanne Domas (Victory Moon af Tacita the Great), Henna Domas (Stuart Hanover af Vici Benboe), Isabel Moon (Victory Moon af Rose Marie) og sidst Jenna Domas (Victory Moon af Tacita the Great), og endelig er der gamle Ready, som går og nyder sit otium.

 

JØRGEN OG JENS
Deres to sønner deltager ivrigt i løbene. Er deres interesse for travsporten lige så stor som Deres?
 
Absolut. Jørgen og Jens ofrer begge meget tid på travsporten. Næsten for meget. De har begge været aktive travamatører lige fra de var gamle nok til at få licens. Jørgen er med sine 32 år tre ældre end Jens, og har før i tiden kørt mest. Nu kører de næsten lige meget. Jens har vundet 35 sejre, medens det for Jørgens vedkommende er blevet til 94 vundne løb, så han står foran en fin jubilæumssejr. Jørgen er desuden med i bestyrelsen for Fyens Væddeløbsforening, så alt tyder på, at Stald Domas vil eksistere endnu i mange år.

 

Sæsonen 1964

 

Da Fyens Væddeløbsforening gjorde kassen op for sæsonen 1964, kunne man konstatere, at den samlede omsætning nåede samme højde som i rekordsæsonen 1963, nemlig ca. 4,7 mill. kroner. I præmier udbetalte man i 1964 769.350 kr., hvilket er 52.550 kr. mere end året før.

Som bekendt afvikler man mange af løbsdagene på torsdage og lørdage, hvilket har vist sig at være en god forretning. Publikum sætter pris på hverdagsløbene. At man så gerne så mere publikum, er en anden sag, som man håber kan løses, når man om forhåbentlig ikke for lang til kommer i gang med det planlagte byggeri.
Man har i sinde at opføre en stor tribune, der indeholder alt, som tribunen i Charlottenlund for eksempel, men selvfølgelig ikke så stor. Samtidig vil man gå over til at køre den anden vej rundt, hvilket vil medføre en omlægning af banelegemet.
For at få et større publikum, skal man også kunne byde på bedre løb, end man gennemgående kan. Det er ikke Væddeløbsforeningens skyld, at man ikke har bedre heste på banen, men hesteejernes. Vel er præmierne små, men udgifterne ved hestehold på Fyn er heller ikke så store. Der skal hurtigheste, eller i hvert fald gode heste, til at fange det store publikums interesse, og vil travsporten frem i Odense, må hesteejerne gå i spidsen, og skaffe banen de heste, der er nødvendige.
Når københavnske heste af bedre klasse gæster Fyens Væddeløbsbane, ja så er besøget stort, og omsætningen derefter. Dette turde være bevis nok for vor påstand. Største besøg og omsætning havde man således torsdag den 9. juli, da man afholdt Mesterskab for Fyn, og næststørste besøg og omsætning var, da man havde tre store galopløb, heriblandt H. C. Andersen-løbet, på programmet.

 

Vindere af største løb i 1964:
Oberstløjtnant Sørensens Mindeløb: Henk 27,2, Leif Løfgren - Fyens 3-årings Grand Prix: Gogo Lloyd 24,0, Egon Larsen - Fireårsløbet: Flammen 23,9, Karl Laursen - Tre- og Fireårs Eliteløb: Gam Pride 26,2, Willy Rasmussen - Mesterskab for Fyn: Entré 26,0, Jørgen Olsen.

 

Galop:
H. C. Andersen-løbet: Pedant, Ib Langkilde - Odense Bys ærespræmie: Torino, Keld Espersen - Se & Hør's ærespræmie: Driped, Pr. (Theil) Christiansen - Finish 1964: Quantum, Poul Erik Jacobsen.

ET NYT FÆNOMEN PÅ FYN!

Hele 1964 var dog præget af den fynske travavl, hvor vi jo tidligere har nævnt, at den af Kaj Møller Rasmussen opdrættede, Hoot Mon Jr (Victory Mon – Bibi Storgaard / Prince Castle) var anden i Dansk opdrætningsløb, men den vandt faktisk også Dansk Mesterskab for 2-åringer på Amager, så en af årgangens bedste toåringer, men et helt nyt navn var dukket op på Fyn og det var Aksel Madsen, der var starter som amatør og nu havde slået sig på avlen og her i 1964 vandt hans opdræt følgende: Fox Hanover (Stuart Hanover – Cassandra D) Dansk Trav Derby – Gosse (Argyle – Dardanella) Dansk Trav Kriterium – Henk (Joe’s Pride – Perle Tilt) Oberstløjtnant Sørensens Mindeløb, alle tre kørte af den nye unge københavner træner Leif Løfgren!

Det var helt fantastiske resultater, denne nye fynske opdrætter lagde ud med i 1964 og ham vender vi tilbage til senere!